Blockchain: Para Serüveninde Gelinen Son Nokta

Binlerce yıldır alım satım aracı olarak kullanılan madeni ve kâğıt paralar yerlerini teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan sanal paralara bırakmaya başladı. Paranın özellikle son 60 yıldır dijitalleştiği ve fiziksel kullanımının da azaldığı günümüzde popülaritesi en yüksek olan sanal para ise Bitcoin. Geçtiğimiz yıl 20 kat değer artışı gösteren Bitcoin, sanal dünyanın risklerine ve siber saldırılara karşı güvenli olan Blockchain teknolojisi ile korunuyor.

 

Paranın Dijitalleşme Serüveni

 

Paranın henüz keşfedilmediği ilkel dönemlerde insanoğlu, takas yolu ile ihtiyaçlarını karşılıyordu. İlk madeni paraların basılması ve asırlarca kullanılmasının ardından nihayet 17. Yüzyılda kâğıt para dolaşıma girdi. Bankacılık siteminin doğduğu bu dönemde paranın devlet tarafından kontrolünün sağlanması için merkez bankaları da kuruldu. Teknolojik gelişmeler ve ticaretin globalleşmesinin ardından Amerikan bankalarında elektronik olarak para transferinin (EFT) gerçekleştirilmesiyle paranın dijitalleşme süreci de başlamış oldu.

20. Yüzyıl ile birlikte banka ve kredi kartı kullanımının yaygınlaşması ile elektronik ödeme dönemi başladı.  2008 yılına gelindiğinde ise dünyada büyük bankaların iflas ettiği, şirketlerin battığı bir finans krizine tanık olundu.  Bankaların insanların gözünde değerlerini yitirmeleri ile sonuçlanan krizin ardından paranın dijitalleşmesi aşamasında büyük bir adım olan sanal para birimi, Bitcoin sistemi, ekonomi piyasasına sunuldu.

 

Sanal Para: Bitcoin ve Blockchain İlişkisi

 

Blockchaini yazılım dünyasına getiren sistem olan kripto para birimi Bitcoinden ilk defa Sathoshi Nakamoto’nun yazdığı “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” adlı makalede bahsedildi. Makaleden yola çıkarak Bitcoini, şifreleme ile tarafların aracı olmadan doğrudan bağlantı kurabildiği elektronik ödeme sistemi olarak tanımlamak mümkün. Ekonomik kriz sonrası çıkan Bitcoin sisteminde ticaretin gerçekleşmesi için bankaların aracılık hizmetlerine ve hatta bankaların kendisine dahi ihtiyaç duyulmadığı düşüncesi vardır.

Blockchain güvenli bir ekonomi modeli için para basan kurumlar yerine matematik kuralları, algoritmalar ve teknolojin olduğu sistemi oluşturarak tüm sanal saldırılara karşı dataların korunmasını sağlıyor. Bitcoin ile ayrıca, Blockchaini kullanıp dağıtık veri yapısını P2P ağları ile birleştirerek daha önce bir araya getirilmemiş yapıların ortak çalışması da gösterilmiş olundu.

 

Blockchain Teknolojisi

 

Blockchain, Bitcoin üzerinden yapılan tüm transferlerin kaydını tutan ve kullanıcıların da bu bilgilere erişebilmelerini mümkün kılan bir sistem olarak tanımlanabilir. Blockchain birbirine bağlı ve tüm işlemlerin kaydedildiği bloklardan oluşmakta. Blockchain nasıl çalışır sorusunun cevabı ise uçtan uca bağlı bilgisayarların birbirleri ile olan senkronizasyonunda yatmaktadır. Bloklar madenciler tarafından onaylanıp zincire eklenmekte ve zincirdeki her blok bir öncekinin hash değerini tuttuğundan bloklar arasına kaçak girişler önlenmekte. Bağlantıların değiştirilemez hale getirilmesine ek olarak sistemde bir merkez ve sunucunun olmayışı verilerin ağa bağlı bilgisayarlara aktarılmasını ve dolayısıyla güvenliğin de artırılmasını sağlamaktadır.

Ayrıca araçtan gayrimenkule, nüfustan finansal belgelere kadar dokümanların kaydedilmesi ve birçok sektörde saklama ve depolamada kullanılabilmesi Blockchain avantajları arasında sayılabilir. Verilerin çözülemez şekilde şifrelenmesi aynı zamanda maliyet ve süreden de tasarruf edilmesini sağlamaktadır.

Blockchain hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Kaynaklar

https://setav.org/assets/uploads/2018/02/231.-Bitcoin1.pdf

http://iibfdergi.sdu.edu.tr/assets/uploads/sites/352/files/yil-2017-cilt-22-sayi-kayfor15-yazi44-30122017.pdf

Omer YILMAZ About the author
Yorum yapılmamış

Sorry, the comment form is closed at this time.