Teoriden Pratiğe: Yapay Zeka

2. Dünya Savaşı’nda savaşın seyrini değiştiren Turing Makinesi aslında gelecek hakkında ipuçları barındıyordu. Savaşın Mihver Devletleri tarafından domine edildiği günlerde Almanların sırrı gizli haberleşme şifrelerinde saklıydı. Müttefikler bloğunda yer alan İngiltere ENIGMA kod adlı gizli bir projeyle Almanların haberleşme şifrelerini kırmaya kararlıydı. Cambridge Matematik Profesörü Alan Turing’in uzun uğraşlar sonucu ekibiyle beraber tasarladığı makine sayesinde Britanya Askeri İstihbaratı gizli şifreleri kırarak Almanların bir sonraki adımından haberdar olabiliyordu. Savaş boyunca makine İngiltere’ye stratejik üstünlük sağladı. Savaş sonrası süreçte ise elektronik çiplerden gücünü alan makineler üzerinde bilim dünyasında tartışmalar başladı. Daha sonrasında devam eden projeler ile günümüzde bize oldukça sıradan gelen teknolojinin temeli atılmış oldu. Entegre çiplerin yaygınlaşmaya başladığı 80lerde Birleşik Devletler de yeni bir kavram daha bilim dünyasında tartışılmaya başlandı. Yapay Zeka konsepti ile kendi kendine çalışabilen, karar verebilen süper bir bilgisayar üzerine değişik makaleler yazıldı. İlerleyen zamanla birlikte 2000li yılların başında pratikte de yapay zeka karşımıza çıkmaya başladı. Teknolojinin mobilleştiği günümüzde ise Yapay Zeka kavramı akıllı telefonlarımızla birlikte cebimizde yer almaya başladı bile…

 

Yeni bir Çağa Hazır Olun!

Yapay zekanın sunduğu avantajlarla gelecekteki teknolojinin kalbini oluşturması bekleniyor. Her geçen gün uygulama alanları genişliyor ve oldukça dinamik ve verimli bir çalışma deneyimi sunuyor. Örneğin görüntü işleme teknolojisi sayesinde eskiden en iyi fotoğrafı çekmek uzun zaman alırken yapay zeka siz daha fotoğrafı henüz çekme aşamasından teknik olarak en iyi ayarları ayarlayarak mükemmel fotoğrafa ulaşmanızı sağlıyor. Ayrıca akıllı şehir sistemleri, sürücüsüz araç konsepti, otonom robotlar, yapay zeka ile cerrahi uygulamaları ise günümüzde hala geliştirilmeye devam eden bir kaç Yapay Zeka uygulama alanı örneği…

 

Yapay Zeka ve Modern Toplum

Yapay zeka ile ilgili olarak sadece mühendislik ya da bilgisayar bilimi değil hukuk bile tartışmalar dahil olmuş durumda. Mevcut düzen Yapay Zekanın konumu ve olası olumsuzluklara karşı nerdeyse hiçbir ülkede yasal düzenemeler bulunmuyor. Bu durum devletlerin konuya temkinli olarak yaklaşmasına sebep oluyor.

 

Komplo Teorileri İş Başında

Teknoloji ile ilgili her alanda olduğu gibi Yapay Zeka ile ilgili de pek çok komplo teorisi dillendirilmeye başlandı bile. Birkaç tanesine kısaca değinelim.Birçok komplo teorisyeni otonom robotların insanlığın sonunu getireceğini iddia ediyorlar. Aslına bakarsanız Terminatör filmini hatırlayınca bu konuda belki haklı bile olabilirler.Yine popüler olan bir diğer teori ise otonom fabrikalar yüzünden bir çok insan işini kaybedeceğini iddia ediyor. Ve sonuncu teori olarak hızlı İlerleyen teknolojinin insanlığı tembelleştireceğini ve makineler karşısındaki üstünlüğümüzü kaybedeceğimizi söylüyorlar. Son dönem teknoloji dünyasının parlak çocuğu Tesla CEO’su da benzer görüşlere sahip.

 

Kısaca özet halinde sunmak gerekirse, yapay zeka kavramı ilerleyen günlerde hayatımızda daha fazla etmeye başlayacak. Sunduğu imkanlar hayatımızı kolaylaştırsa da, olumsuz yanlarının olacağı da bir gerçek. Bu sebeple bakalım önümüzdeki günler neler getirecek ?

Ramazan Erkan About the author
Yorum yapılmamış

Sorry, the comment form is closed at this time.